上一页首页12345678910下一页
返回列表 发新帖 回复
‹ 上一主题|下一主题 go 回复: 340 | 浏览: 55218 |倒序浏览 | 字体: tT
手机看此贴
  • 微信扫一扫 手机看此贴
  • 好内容 随时分享到朋友圈

[ 怀孕日记 ]

我已经关门了,还不行,究竟想我点??

经验值
回复 尛丸子 的帖子

敢搞法,明显距地都唔想留间屋俾你地啦。第时买到屋?呢样野我觉得唔使恨啦。

经验值

bbqsdd 发表于 2013-3-4 08:59
回复 尛丸子 的帖子

点解唔可能拖埋老公翻去住呢?你家时翻外家住,同到时可以回迁翻自己屋企住,敢样无分 ...

坐月我好想请月嫂,一开始家婆已经要我跟距去大队诊所度开中药,食到我大出血,之后煲猪肚话住都仲落桂圆党参,我一滴都唔掂。但系就算我自己比钱,或者我想翻外家坐月,我妈都话唔好,话个家婆肯照顾就要比距照顾,如果唔系又多野讲,又会话我矜贵,而且岩生完就带走个B,婆家肯定有意见。虽然之前家婆系出于好意,但距唔识啊,我真系好怕到时距又比错咩我同个B食,我老公细个就系因为距唔识凑,成日病。到个叔仔,就一味比距食,食到甘,而且教育又有问题,唉,左右为难啊

kuangxinping  你甘忍气妥B对你同个B都唔好啊...情绪唔好会好影响个B噶....不过距地真系好极品! 叔仔甘大个人唔识得避忌噶咩..  发表于 2013-3-25 17:51
良辰美镱  我有个同事一样系婆家好受气样样都忍,后来生左坐完月就一家3口带晒翻外家住了,个女半岁了系外家住嘅时间仲多过婆家,其实主要睇外家的态度  发表于 2013-3-5 12:22
良辰美镱  其实只要你妈唔怕你家婆,返去住都没所谓。做啊妈嘅明知个女甘样受气都仲忍气吞声怕比亲家闹,我估你妈系知你婆家财大气粗怕得罪。  发表于 2013-3-5 12:12

经验值

bbqsdd 发表于 2013-3-4 09:56
回复 尛丸子 的帖子

敢搞法,明显距地都唔想留间屋俾你地啦。第时买到屋?呢样野我觉得唔使恨啦。

距话如果我地想买经适房,有间屋系老公名就买唔到。就算唔系老公名,人地一查,个老豆老母有六个套间,仲要系甘靓地头,边个会批比你?我都同老公讲明,距老豆老母系防住我,怕老公加我名。老公都知道,林下,两个老野宜家50未够,到我抱孙距地都系80左右姐,我真系唔心急距地D屋啊,得个睇,我宁愿自己供,就算细套间都住得心安理得。自己动手,丰衣足食。只系宜家无野做,唔好讲储钱啦,使钱都多D。

经验值

原来是等老家伙的回迁房,那就忍啦

无办法啊,我地都无能力比首期,经适房更加轮唔到我地申请,一查有咁多套间回迁,根本无可能批噶

经验值

bbqsdd 发表于 2013-3-4 09:56
回复 尛丸子 的帖子

唔单止甘啊,结婚前买左车,屋企得老公开,家公个证以前考噶一直无开过,之前距手痕开已经出过事。果日因为车噶野老公同距地嘈,家婆居然讲讲下话部车买翻黎,我同我屋企人坐得多过距地。距地嘈噶时候我唔在场,老公讲翻比我听,家婆真系好无稽,我屋企人都唔系坐过几多次,而且就算有时老公话车距地,我屋企唔中意麻烦人噶,都会话自己坐车走。部车就放系度,你甘中意坐咪自己罗车匙得闲落去坐咯,打横黎讲噶。之前我出血先兆流产,医生话尽量少活动,就算去医院都唔可以坐公交车。甘老公得闲车我,唔通仲要我打的?我老公都几日无同距地讲野,距地真系唔讲道理噶。

经验值
回复 尛丸子 的帖子

唉,只可以讲,呢三个人真系太奇葩。而你外家又太软弱,咩都要忍。何必呢。到时生出黎,辛苦既又咪你自己。

尛丸子  我宜家夜晚又失眠,早上想训晏D都怕比人话,其他时间距地系度又嘈,休息唔到  发表于 2013-3-4 16:22

经验值
买个空气洁净器,一于关实房门!

回复 尛丸子 的帖子

唔系我心地唔好,我都好同情搂主的遭遇,但是看了大家提供了这么多方法, 你都有各种难处. 所以我觉得你都是上来诉下苦而已,不是寻求办法. 希望你的情绪唔好影响下一代拉.

尛丸子  系啊,其实照讲系最直接噶办法,只系宜家我噶感觉就系寄人篱下,有口难言  发表于 2013-3-4 16:24

经验值

回复 尛丸子 的帖子

唉,只可以讲,呢三个人真系太奇葩。而你外家又太软弱,咩都要忍。何必呢。到时生出黎 ...

我宜家夜晚又失眠,早上想训晏D都怕比人话,其他时间距地系度又嘈,休息唔到

经验值

回复 尛丸子 的帖子

唔系我心地唔好,我都好同情搂主的遭遇,但是看了大家提供了这么多方法, 你都有各种难处 ...

系啊,其实照讲系最直接噶办法,只系宜家我噶感觉就系寄人篱下,有口难言

阳阳007  是我的话就回娘家了,不过楼主妈妈好像不太欢迎楼主回去,想那么多以后的婆媳关系干什么咯,跟老公商量好是关键。  发表于 2013-3-5 10:14

经验值
BB生日
明明白白告诉你老公这件事情,让去他处理,不好回避

尛丸子  讲左比距听啦,次次距细佬装噶时候老公一系就上左班,一系就打紧机,距都唔知道,我唔知距话左距细佬未啦,反正我宜家都锁门了  发表于 2013-3-5 12:32

经验值
就搬出去住吧

尛丸子  情况不允许啊  发表于 2013-3-5 12:36

经验值
唉。悲催,怎么不跟他们说说呢?说出来,总会有方法解决的,虽然不能十全十美。但是起码你不会那么累,而且还是孕妇,就让他们迁就一下你嘛,是可以的。毕竟那是你们的孩子。爷爷奶奶的孙子嘛。对不对?

尛丸子  不可能啊,我说吃鸡蛋对孩子好,老公的姑姑来了也这样说,家婆不止一次说,我以前都没有,难不成我两个儿子很差?她总是拿旧一套来说,没文化不讲道理   发表于 2013-3-5 12:38
寺右喜乐蒂  抓颈就命,无钱就系要受气咯啦,唯有俩公婆自强自理,到时就想点就点,无人理你,老人家的屋,唔写个仔的命都好正常,所谓亲生仔不如近身钱  发表于 2013-3-5 09:01

经验值
回复 尛丸子 的帖子

忍到就忍,忍不到就大声喝他,他应该是性关系模糊吧,觉得好奇,或者有病态.

经验值
BB生日
我觉得两公婆训觉,应该都有锁门训觉吧,

经验值
BB生日

唉。悲催,怎么不跟他们说说呢?说出来,总会有方法解决的,虽然不能十全十美。但是起码你不会那么累,而且 ...

抓颈就命,无钱就系要受气咯啦,唯有俩公婆自强自理,到时就想点就点,无人理你,老人家的屋,唔写个仔的命都好正常,所谓亲生仔不如近身钱

经验值
BB生日
整篇的白话真没心机看下去,看得好费劲,其实文字上真没必要这样用白话描述.

尛丸子  广州人习惯这样说啊,而且很多是白话才能表达那种意思啊  发表于 2013-3-5 12:48
‹ 上一主题|下一主题
我已经关门了,还不行,究竟想我点??
快速回复
上一页首页12345678910下一页
返回列表 发新帖 回复

回帖后跳转到最后一页

广东省通信管理局互联网清理整顿 增值电信业务经营许可证:粤B2-20220217粤ICP备09174648号粤网安备案号:4406043011754公安机关备案号:44010602000095 Copyright 2004-2024 盛成科技 All Right Reserved版权所有    版权保护投诉指引

互联网药品信息服务资格证书 电子营业执照 网络文化经营许可证粤网文[2016]7051-1702号

违法和不良信息/涉未成年人有害信息举报电话:020-85505893/18122325185 举报邮箱:kf@mama.cn 涉未成年人有害信息举报专区 中国互联网不良信息举报中心
网络内容从业人员违法违规行为举报:kf@mama.cn 开发者:广州盛成妈妈网络科技股份有限公司 应用版本:11.12.0 应用涉及权限APP隐私协议

回顶部