‹ 上一主题|下一主题 go 回复: 4 | 浏览: 2502 |倒序浏览 | 字体: tT
手机看此贴
  • 微信扫一扫 手机看此贴
  • 好内容 随时分享到朋友圈

[ 医院交流 ]

22周广医荔湾医院免费大排畸检查

云妮

高 二

经验值
    • 妈妈网轻聊
      给生活加点料

• 妈妈网孕育
      就是好用

holdImg
    • 广州妈妈网
      广州妈妈网,更懂广州妈妈

广州妈妈网二维码
楼主
发表于 2014-12-26 15:37 |只看该作者 | 最新帖子 | 查看作者所有帖子 | 发短消息 | 加为好友 | 字体大小: tT

16周喺市妇幼建档前,顺道去咗广医荔湾医院预约免费大排畸检查,时间系12月26日8:10,早上第1个。

做大排畸检查前一周,我哋不断隔住肚皮同唐小B讲,要记得同医生笑,唔好郁嚟郁去,比医生睇清楚D器官,要发育得健健康康,唔好玩脐带啊,唔好翘落条颈度啊,亦都唔好用手揸住。爸爸同妈妈睇唔到你,亦都帮唔到你啊,你要听话啊!

今日Boxing Day,7:00叫醒小B爸起身了,当时B超预约嘅护士已提醒唔好迟到,如果迟到就要等所有人做完先到我。好在屋企连医院好近,步行15分钟就到,还专门买咗一条最细嘅士力架嚟吃,当提前同唐小B做好热身运动,等佢好好配合医生嘅检查。

7:55就到咗医院,我好紧张,一去到医院就去厕所。报到后,B超室护士话我做乜唔带埋之前嘅B超检查报告嚟医院?小B爸爸仲喺度纠结紧要唔要马上番屋企?定系叫奶奶马上送嚟医院?好彩我突然醒起,支付宝关联咗市妇幼,可以查到之前B超结果,即刻话俾护士知,佢话无问题,当时俾医生睇就得。呼~松一口气

8:10见到一堆医生匆匆忙忙,衫都未换冲入去B超室,唉,医生迟到!跟住就慢条斯理换衫、煲水、吃早餐,再一次,唉~
一路睇住电视机播宣传片讲母乳喂养嘅知识,无咁闷,一直等到8:35,先开始叫名。

广医荔湾医院嘅B超室,毫无私隐而言,一间房,容纳2个病人,中间无布帘隔住,医生只要大声D讲嘢,仲可以同隔离房倾计,甚至门口接单嘅护士都可以倾到计。唔似市妇幼咁,一间间独立房间。今日佢哋嘅话题系:主管唔钟意佢哋放假,话积埋好多假都未休,如果唔俾休息,就投诉到去院长度。~拜托,大家可唔可以专心工作呢?我无兴趣听你哋D事非!

做大排畸检查真系要15-20分钟,我不时睇下手表,点解做咁耐?系咪有咩事呢?越系咁林,对手又唔知放喺边度好,成班医生喺度讲事非,唐小B喺度郁嚟郁去。我一直喺心里默念住:小B你要加油啊,爸爸同妈妈一直支持你啊~

终于,9:05做完检查啦,但医生部电脑死咗机,话佢个个人模版打唔开,要我喺门口等结果!~拜托,点解呢间医院咁多古灵精怪嘢?等咗5分钟,护士攞咗结果出嚟,问我喺边间医院产检,听到系市妇幼,就叫我去俾呢间医院嘅产科医生睇下,到时就带番市妇幼。果位好后生嘅产科男医生,揸住我张B超单,第一句:“系咪做免费?” ,第二句:“无事啦,拎番去产检医院”,就打发我走。

我上传张图比大家睇下,我番到公司将英文代号翻译咗,先知系咩意思。

已有 1 人评分妈币 收起 理由
沐剑屏 + 100 很详细的分享哦,美妈很用心,赞一个.

总评分: 妈币 + 100   查看全部评分

云妮

高 二

经验值
我嘅大排畸报告数值大搜查,资料来源于度娘

胎位RSP ~ RSP的意思是宝宝肩在下面,是 胎位不正 的意思!如果现在是脚在下面那么说明宝宝又移动过。在孕7个月前胎位不正,只要加强观察便可。 因为宫内羊水较多,胎儿有活动余地,会自行纠正胎位。若孕7个月以后胎位仍不正,便要纠正了。

BPD ~ 双顶径

HC ~ 头围

AC ~ 腹围

FL ~ 股骨长

都系市妇幼嘅B超报告好,全部唔会用专业术语表示

云妮

高 二

经验值

小B爸话成份报告嘅亮点系:双手握拳状,胎动好

依家唐小B对声音好敏感,听儿歌会跟住郁,听到嘈声,我会感觉到佢拉扯住我子宫。小B爸说,估计班医生喺度讲事非,佢觉得嘈,所以握拳想打佢哋 ~~爸爸,点解你林到我哋小B咁暴力?佢可能只系好奇而已

经验值
BB生日
宝妈,免费的大排畸是二维的是吗
云妮

高 二

经验值
是二维的
来自[妈妈网Android版]
‹ 上一主题|下一主题
22周广医荔湾医院免费大排畸检查
快速回复

回帖后跳转到最后一页

广东省通信管理局互联网清理整顿 增值电信业务经营许可证:粤B2-20220217粤ICP备09174648号粤网安备案号:4406043011754公安机关备案号:44010602000095 Copyright 2004-2024 盛成科技 All Right Reserved版权所有    版权保护投诉指引

互联网药品信息服务资格证书 电子营业执照 网络文化经营许可证粤网文[2016]7051-1702号

违法和不良信息/涉未成年人有害信息举报电话:020-85505893/18122325185 举报邮箱:kf@mama.cn 涉未成年人有害信息举报专区 中国互联网不良信息举报中心
网络内容从业人员违法违规行为举报:kf@mama.cn 开发者:广州盛成妈妈网络科技股份有限公司 应用版本:11.12.0 应用涉及权限APP隐私协议

回顶部