天河区facial地图 小而精的私家美容院大起底2017香港每日金价指南潘婷飘柔滚一边 这些贵妇洗发水能妙手回春
2017年香港bb展攻略0购物的港澳小清新旅游攻略so easy 直播香薰DIY全过程
‹ 上一主题|下一主题 go 回复: 98 | 浏览: 55825 |倒序浏览 | 字体: tT
手机看此贴
  • 微信扫一扫 手机看此贴
  • 好内容 随时分享到朋友圈

香港名牌燕窝楼上盏记造假大揭密!!!(来源:香港《东周刊》) ...

经验值
BB生日

原帖由 港媽 于 2011-1-19 14:20 发表
這邊消費心態跟國內很不同的,國內相對先看牌子再看門面,這邊,廣告流行幾十年,地道港人都有個共識:好野洗乜賣廣告,賣得廣告,即係等錢洗,唔夠洗,要坤多幾個黎買。

於是乎果d農場有機菜啦,自家制物品啦,重 ...

港妈不愧是港妈,好地道啊!!

经验值

原帖由 handhand0126 于 2011-1-19 15:48 发表

港妈不愧是港妈,好地道啊!!

其實這邊無線亞視的廣告係商家知道國內廣東都會播出,市場係粵內同胞,根本唔係打算俾港人睇的。

例如果隻咩旺x奶,黑白配,港人極之少會買。
梁太

硕 士

经验值
BB生日
已经系旧闻啦,唔会在去楼上買嘢
晞晞猪妈妈

学 士

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

经验值
BB生日
好彩我没钱,就算有都是吃碎的
臭B妈妈

高 三

经验值
BB生日
早有听闻!

经验值
上面果位“港妈”你介绍得真系好详细啊,受教了,谢谢。

经验值
樓上果位阿新鮮熱辣註冊的會員“港媽”,雖然我不清楚真正的好燕窩要去哪裏買,聽説越南最好。可是你跟那個樓主handhand,一唱一和,有廣告嫌疑哦。好,我就去你說的地方打聽一下,看到底好燕窩是如何的。
我覺得飲食均衡,適當運動,就很足夠了。補品要看個人體質,不能亂補。

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

经验值

原帖由 港媽 于 2011-1-15 18:44 发表

一樣有流野,我就唔會去勒

有賣血燕唔方老實

白成堂虽然有血燕,但系间间铺头的Sales都会话卑你知唔好买啊。
我去过几间,都系咁。

你话噶马来西亚古贡燕系唔系龍庭燕莊朵买啊?

经验值

原帖由 港媽 于 2011-1-19 14:20 发表
又話說你地成日去的百佳惠康,本地師奶多數只會順便去買少少野,買得多,唔會幫襯的,出哂名貴過人。有d廣州媽都有去的華潤萬家,算係幾抵,門面反而差D。

但系真系好少见到華潤萬家,去过一次,真系便过其他几家。

经验值
BB生日

原帖由 未做阿妈 于 2011-1-19 23:39 发表
樓上果位阿新鮮熱辣註冊的會員“港媽”,雖然我不清楚真正的好燕窩要去哪裏買,聽説越南最好。可是你跟那個樓主handhand,一唱一和,有廣告嫌疑哦。好,我就去你說的地方打聽一下,看到底好燕窩是如何的。
我覺得飲食 ...

这位MM,不知点解你会有甘既想法,我开呢个话题既愿意,无非只是偶尔系网上见到呢段新闻,不知是否旧闻,纯粹大家分享一下。我和呢位港妈完全不认识,何来一唱一和。你似乎想多了。

我系广州,去到香港人生路不熟,当然是希望有经验熟悉既人可以指教一下,难道甘样的一问一答既形式就一定是卖广告咩?你似乎是疑心太重了。

至于是否去港妈说的地方,随便你,反正港妈所讲既五十几蚊一克既燕窝我消费不起。

经验值
是不是该庆幸我没钱呢。。。

经验值
BB生日

原帖由 Adele06 于 2011-1-19 23:43 发表

白成堂虽然有血燕,但系间间铺头的Sales都会话卑你知唔好买啊。
我去过几间,都系咁。

你话噶马来西亚古贡燕系唔系龍庭燕莊朵买啊?

点解血燕就不好买啊?

经验值
BB生日
我也有买过血燕和燕盏,但也是跟风买来试试的~很外行。是否只要锁定马来西亚古贡燕就为之上品呢?港妈请赐教。。

经验值

原帖由 未做阿妈 于 2011-1-19 23:39 发表
我覺得飲食 ...

我仲有講鑽石黃金車里子奶粉手機電腦添,就當我係賣廣告啦,我有咁多野可以賣都係我本事囉,呵呵......

我介紹人去上環海味街,無講舖頭名的,成條街都係我開既......

经验值

原帖由 handhand0126 于 2011-1-20 10:08 发表

点解血燕就不好买啊?

最原始的血燕講緊係幾十年前香港有賣的洞血燕,外觀好似一舊屎咁,紅帶黑,其實就係燕子排洩物加岩上滲出的礦物質滲透而天然產生的,其貴在於少有,並不代表佢營養價值好高,咪就係多d礦物質咁囉

但係現在的血燕已經無野生嫁喇,全部係工廠人工染出黎的,好心咪搵燕子屎去染囉,唔好心咪化學野囉

俾咁多$去買埋哂D咁野食落肚做乜喎

经验值

原帖由 思雅静儿 于 2011-1-20 11:06 发表
我也有买过血燕和燕盏,但也是跟风买来试试的~很外行。是否只要锁定马来西亚古贡燕就为之上品呢?港妈请赐教。。

如果要上品一定買真的會安燕,因為仲有好多野生的,個形狀圓好多,易認,貴就貴在佢會安燕同其他盞個外型係完全唔同的。但係又因為佢可以只係從形狀就分得出同人地唔同,所以係貴得有d唔合理的。

而馬來的古貢燕用料係形狀相對完整的屋燕,呢類原材料一般只佔燕窩收成的20%,其它80%品相較差的就係運去印尼做加料燕窩既材料。

咁以食落肚穩陣波,又同樣係真貨去對比,當然後古貢燕會抵d啦。

经验值
BB生日

原帖由 港媽 于 2011-1-20 12:33 发表

我仲有講鑽石黃金車里子奶粉手機電腦添,就當我係賣廣告啦,我有咁多野可以賣都係我本事囉,呵呵......

我介紹人去上環海味街,無講舖頭名的,成條街都係我開既......

花胶呢?花胶点样辨别啊?想买花胶~~~

经验值

原帖由 handhand0126 于 2011-1-20 12:58 发表

花胶呢?花胶点样辨别啊?想买花胶~~~

直接入大澳買啦。

花膠好多品種嫁,好難就咁講點辨別喎

经验值
BB生日
好彩前天去HK无买到皆,差D俾买三送一骗左,好险!

经验值
BB生日
之前不记得边张贴上面,有个MM都介绍过,话直接入大澳买~~~

不过未去过大澳,之前净是听过系大澳买虾酱
‹ 上一主题|下一主题
香港名牌燕窝楼上盏记造假大揭密!!!(来源:香港《东周刊》) ...
快速回复

广东省通信管理局互联网清理整顿 增值电信业务经营许可证:粤B2-20220217粤ICP备09174648号粤网安备案号:4406043011754公安机关备案号:44010602000095 Copyright 2004-2024 盛成科技 All Right Reserved版权所有    版权保护投诉指引

互联网药品信息服务资格证书 电子营业执照 网络文化经营许可证粤网文[2016]7051-1702号

违法和不良信息/涉未成年人有害信息举报电话:020-85505893/18122325185 举报邮箱:kf@mama.cn 涉未成年人有害信息举报专区 中国互联网不良信息举报中心
网络内容从业人员违法违规行为举报:kf@mama.cn 开发者:广州盛成妈妈网络科技股份有限公司 应用版本:11.12.0 应用涉及权限APP隐私协议

回顶部